Hyperglycemie

Een te hoog bloedsuikergehalte wordt aangeduid als hyperglycemie. Bij een hyperglycemie is er een probleem in het menselijk lichaam met de glucosehuishouding. Er is te weinig aan insuline aanwezig of de aanwezige insuline kan niet effectief werken, waardoor de glucose zich gaat ophopen in het bloed en er een hoge glucosewaarde ontstaat.

De cellen in het lichaam vragen om energie en zenden daarom signalen naar de lever om suiker (glucose) vrij te geven. Als op dat ogenblik niet wordt ingegrepen, gaat deze verhoging van bloedsuiker altijd verder in een versneld tempo, met alsmaar verdere stijging van de glycemie tot gevolg.

We spreken van hyperglycemie wanneer de bloedsuikerwaarden boven de 250 mg/dl komen. Wanneer dit langdurig boven de 250 mg/dl blijft kan dit voor ernstige complicaties zorgen.

\"bloedprikken

Oorzaken hoog bloedsuiker

Een te hoog glucosegehalte in het bloed kan meerdere oorzaken hebben. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken bij een hyper:

  • Maaltijd met te veel koolhydraten.
  • Sterk gesuikerde voeding.
  • Onvoldoende insuline ingespoten of vergeten in te spuiten.
  • Stress, angst.
  • Koorts en ziekte, heelkundige ingreep.
  • Inname van bepaalde geneesmiddelen die bloedsuikerverhogend werken bv. cortisone.
  • Verminderde lichaamsbeweging.
  • Technisch probleem met pen, insuline, meter, insulinepomp

Symptomen hyperglycemie

De verschijnselen van een hyperglycemie zijn:

  • De overtollige suiker gaat veel water aantrekken. Hierdoor gaat u overvloedig plassen.
  • Dit vochtverlies veroorzaakt veel dorst en een droge tong.
  • Bij langdurige hyperglycemie geraken de cellen niet meer aan de nodige suiker en moet het lichaam gebruik maken van een andere energiebron namelijk de vetreserve. Als uw cellen vetten gaan verbranden, dan vermagert u.
  • Vetverbranding in het lichaam geeft afvalproducten in het bloed: ketonen. Deze ketonen stapelen op in het bloed en kunnen het lichaam ziek maken. U kan last krijgen van buikpijn, misselijkheid, braken en/ of sufheid. Deze situatie kan voorkomen als u type 1 diabetes hebt.
  • U bent moe en suf omdat uw lichaam geen energie krijgt van de ingenomen suiker, die blijft immers in het bloed \’hangen\’ en wordt uitgewassen door de nieren. U geraakt uitgeput en u kunt na enkele dagen zelfs in coma raken

Ongeveer 50% van de mensen met diabetes type 2 vertoont echter geen symptomen.

Wat kun je er tegen doen?

  1. Drink veel water.
  2. Controleer regelmatig zelf uw bloedsuiker.
  3. Gebruikt uw insuline, spuit de insuline dan in volgens aanpassingschema.
  4. Gebruikt u medicatie, neem dan bij continu stijgende bloedsuikers contact op met de huisarts. Bij ziekte, misselijkheid, braken, moet u uw medicatie verder innemen. Als de bloedsuiker hoog blijft, neem dan contact op met uw huisarts.
  5. Neem contact op met uw huisarts of de diabetesverpleegkundige bij aanhoudende hoge suikers.
  6. Spoor de oorzaak op en probeer die aan te pakken

Ketoacidose

Bij personen met diabetes type 1 is er vooral gevaar voor ketoacidose. Bij dit proces komen er giftige stoffen, ‘ketonen’ vrij, die de zuurtegraad van het bloed verhogen en zo tot celbeschadiging kunnen leiden en coma. De adem kan hierdoor sterk naar aceton gaan ruiken.

Ketonen zijn opspoorbaar in de urine of in het bloed met zogenaamde teststrips. Symptomen van ketoacidose zijn: braken, algemeen zwaktegevoel en slaperigheid, wazig zicht, maagklachten, adem die naar appeltjes ruikt, gevoel van ademnood en diepe ademhaling. Verwittig steeds onmiddellijk je arts bij dergelijke symptomen.